Демонтаж на дървена врата

Как да свалите старите дървени врати

Независимо дали е дошъл момента да смените подовата настилка на дома си, да пребоядисате и освежите вратите или просто сте решили да замените старите дървени врати с нови, винаги се опира до сваляне на крилото или цялата каса. В зависимост от вратите и пантите, които са монтирани към касата, има някои основни стъпки, които трябва да следвате при свалянето им.

Стъпки за демонтаж на врата

Започнете с крилото

Развиване на панта на врата

Ако смятате да запазите старите каса и крило ще трябва да бъдете много внимателни при свалянето им, тъй като в повечето случаи старите дървени врати са монтирани с помощта на шпилки, които минават през цялата каса и се захващат за зидовете. Отделно от това има и хоросан или вид монтажно лепило между касата и зида. Всяко изкривяване на касата или пантите, вследствие на свалянето им може да доведе до трудно отваряне и затваряне впоследствие. Това се оправя изключително трудно, а в някои случаи дори е невъзможно. Крилата и касите са доста тежки и е добре да бъдете поне двама, когато се захващате с процеса по свалянето им.

Преди да започнете със свалянето се уверете, че имате подготвено място, на което да поставите сваленото крило, особено ако е модел със стъкло. За най-сигурно е добре да го оставите легнало положение, като постелите някаква подложка с цел да не се надраска покритието от тежестта на крилото.

Ако сте решили да поставяте нови врати се уверете, че новите врати имат всичко налично, за да бъдат монтирани, преди да сваляте старите. Ако искате да свалите само крилото, а касата да си остане на място, ще трябва да проверите, с какъв вид панти са вратите, които имате. Най-масовите модели панти са осовите, при които е необходимо просто да повдигнете крилото с помощта на лост, за да излезе крилото от пантите. Има още един вариант и това са пантите тип „пеперуда”, които са малко по-сложни откъм сваляне. Единият вариант е да развиете болтчетата, които държат пантите за крилото, а другия просто да развиете капачето на оста и да я извадите.

Вътрешна панта тип пеперуда на дървена врата

Продължете с касата

Свалянето на касата е по-сложният момент. Ако ще сменяте вратите не е нужно да се съобразявате със запазването на касата и можете директно да я разрежете през средата за да се улесни изкарването ѝ от отвора. Съвременните врати са доста по-лесни за демонтиране, тъй като се държат единствено от монтажна пяна. За да ги свалите първо трябва да премахнете первазите, след което пред Вас ще се открие монтажната пяна между касата и зида. С помощта на ножовка можете да разрежете пяната, след което касата ще се освободи и ще можете да я свалите.

Процеса по сваляне на старите врати не е никак лесен и е възможно да отнеме и цял ден, според зависи от броя на вратите. Ние от Врати Златев Стара Загора сме насреща ако имате въпроси относно свалянето на старите врати.

Call Now Button Обнови бисквитки