Интериорен дизайн на коридор в сиво с тъмен под и бели первази

Прагът – необходимост при входните врати

Повечето врати се произвеждат без праг, а това причинява неудобство на клиентите. Те искат всичко да е завършено по вратата и да не се налагат довършителни дейности. Доста от тях, след консултацията на служителя в шоурума, да си изградят праг след монтажа, не го правят. А това е груба грешка. Преди всичко той изпълнява функции, които не могат да бъдат заменени.

Функции на прага

На първо място прагът е „основата на вратата”. Той държи вратата и предотвратява опасността от огъвания и деформации на касата. Специално при входните врати крилото е средно между 80-100 кг. Касата е закрепена здраво към стената с болтове и дюбели, но ако а основата не се постави праг, който да натисне вратата и да я държи с времето може да се наблюдават някои дефекти като изкривяване на касата, на крилото, появата на луфтове и др.

Друга важна функция на прага е изолационна. Той спира излизането на топлия въздух от жилището към външната среда и възпрепятства навлизането на прах и различни замърсявания.

Не е за подценяване и декоративната функция на прага. С него входната врата изглежда завършена. Образува се цялостна рамка, която оформя добрият външен вид на входа.

Материали за изработка на прагове

Материалите, от които може да бъде направен, са най-различни. Дървото е за предпочитане за вътрешните прагове. Интериорните врати не се нуждаят от праг, но в някои случаи той е необходим. Може да се използва за покриване на снаждането между две подови настилки, например, ламинат в спалнята и плочки в коридора. Те се монтират лесно, но изискват и редовна поддръжка.

За входна врата се препоръчват по-масивни материали, които ще могат да държат тежката врата. Такива са метал, камък, бетон, мрамор и др. Най-достъпният вариант е да се излее бетон за праг и отгоре да се налепи с плочки, същите каквито са в антрето/коридора.

Как да изберете праг

Съществуват някои основни закономерности при избора на този финален елемент. Първо той не трябва да е по-висок от 3 см, това е височината, която осигурява свободно преминаване без спъвания и в същото време покрива долната технологична фуга на вратата без проблем. Изборът на материала също е от значение. За вход е най-подходящ метален, каменен или бетонен праг, при интериорните врати може да се заложи на дървен, пластмасов или PVC (често срещан при алуминиевите врати за баня), ако ще се разделя стаята от терасата добър избор са плочките. Те са устойчиви на външната среда и няма да има проблем при дъжд, сняг или каквото и да било.

Входните врати обаче задължително трябва да имат праг. Те са много по-тежки, конструкцията им е по-голяма, имат нужда от здрава основа и това не трябва да се подценява. Вътрешните врати са предвидени да бъдат без праг, при тях се поставя най-често за допълнителна шумоизолация или като декорация

Call Now Button Обнови бисквитки