Входна врата с праг

Прагове – видове и функционалност

Смяната на една входна врата винаги предполага допълнителни дейности, било то по стените, зида или подовата настилка. Знаете, че монтажа на врата е много особен процес и изисква търпение и разбиране, както от монтажния екип (майстора), така и от клиента. В по-голямата част от такава дейност, не се знае какво може да се случи след демонтажа на старата врата и какво ще има да се довършва. Ето, защо е важно да немете монтажна група за врати, за да се осигури качествено поставяне без съществени щети,  които след това ще трябва да оправяте.

​ Довършителни дейности – какво да очаквате?

Освен довършителните дейности по стените и зида, които евентуално трябва да предприемете, днес ще обсъдим по-подробно, какво може да се наложи да се прави след монтажа на входната врата по подовата настилка.

Демонтирайки старата врата се налага да се премахне и прага, който обикновено е дървен. Имате ли предположения какво остава под него? Да, мазилка, цимент, някаква стара подова настилка от старо време и т.н. Затова днес ни се иска да Ви успокоим, не се притеснявайте, всичко е поправимо! Можете да наемете майстор, който да помогне и препоръча какво да се направи в конкретния случай, а можете и самостоятелно с малко повече търпение и усилия да направите ремонта на подовата настилка. В социалните мрежи има достатъчно информация за това какво и как е правилно да се направи, така ще спестите част от заделените за ремонт финанси.

​ Каква входна врата сте избрали?

Много зависи какъв вид ще е новата входна вратаблиндирана или метална китайска? Ако изберете блиндираната е хубаво да имате на предвид, че те нямат монтиран праг, а само с метална Г-образна лайсна, което значи, че ще трябва със сигурност да се изгради праг, за да може да уплътни хубаво крилото. Много е важно височината на прага да е съобразен с луфта между пода и крилото, за да не опира и стърже. Металните китайски врати се предлагат, вече с монтиран метален праг. Тук можете само да залепите плочки/ламинат там, където липсват такива и няма да има нужда от поставяне на праг. Това е хубаво при този вид врати.

​ Видове прагове между, които да изберете

Има няколко вида прагове спрямо материала, от който са изработени:

  • метални – предимството на този вид е, че не се деформират и променят във времето;
  • от тухли – тук определяща е цената и достъпността на суровината;
  • изработени от цимент (камък) – този вид е най-евтин и достъпен;
  • пластмасови – в момента са модерни пластмасови прагове, които са много са търсени;
  • дървени – този вид много добре може да се съчетае с дървените врати/ мебели, а и са сравнително приемливи като цени;

След като изберете вида/ материала, от който ще бъде изработен прага е необходимо правилно да се измери височината, дълбочината и широчината на прага, за да отговаря на размерите на входната врата.

Да не забравяте, че когато започвате ремонт в едно жилище, трябва да се въоръжите с търпение, сили и необходим бюджет!

Call Now Button