Тайна врата

Скрити врати, видове и особености

Скритите врати са вид конструкция, която се отличава с уникален механизъм за отваряне/затваряне, специална рамка на вратата и вградена шарнирна подредба. Такава врата Ви позволява да я скриете в стената, като я декорирате в същия стил с останалата част от стената.

По-долу ще Ви представим техните характерни качества, какви видове са, възможностите, които дават при декорация и плюсовете им.

​Какво представляват вградените врати?

Безфалцови врати е другото им наименование. Те са продукт със специална рамка и крило, които правят конструкцията невидима на фона на останалата част от стената. За по-добра маскировка можете да скриете всички елементи, включително дръжките.

​ Характеристики на скритите врати:

 • Специален тип рамка на вратата, която не изисква инсталиране на первази.

Разстоянието между стената и кутията се запечатва с шпакловка или други материали. Липсата на первази Ви позволява да направите крилото на вратата изравнено с повърхността на стената.

 •  Възможност за довършване.

В зависимост от ситуацията, повърхността може да бъде покрита с шпакловка, боядисана или залепена отгоре с тапет. Вратите дават възможност да играят ролята на декоративен елемент към стая, целяща индивидуално излъчване.

 • Скрити панти.

“Невидимостта” на вратите се осигурява чрез използването на обков, който е специален. Скритият механизъм често се използва и при инсталиране на интериорни врати.

 • Прикрити дръжки за отваряне и затваряне.

За скриване се използват вградени механизми, включени предимно към комплектовката на плъзгащи се врати. С правилния избор на продукта, платното е почти невидимо за очите.

Горните критерии позволяват да се разбере разликата между конвенционалните продукти и вградените врати.

​Видове:

При избора на безфалцови врати е необходимо да се информирате за критериите, които ги различават:

 • Едностранни

Само една част от крилото е невидима, докато второто има стандартен дизайн.

 • Двустранни.

Особеността е да се създаде ефект на невидимост на вратата от двете страни.

Едностранните крила обикновено са по-тънки, поради обработката от едната страна, докато при двукрилните структури, тяхната дебелина достига 7,5-10 cm.
Въпреки че изглеждат тежки, вградените врати са леки. По-леките материали при производството им, допринасят за това им качество. Видът на покритието може да е различно и разнообразно.

​ Декорирате повърхността на крилото:

Тапетни врати

 • Подобни на повърхността на стената.

Крилото е залепено с тапет или покрито с боя. Този подход Ви позволява да разширите пространството. Решението е подходящо за случаи, когато дизайнът на съседни стаи се различава от основната стая. Тези вградени врати могат да бъдат проектирани в различни стилове от двете страни. Например, единият може да бъде боядисан, а другият може да бъде тапет.

 • С огледало.

Огледалната версия е подходяща за баня или малка стая, в която трябва да увеличите визуално пространството.

 • Акрилно покритие.

Това решение е подходящо за стаи, декорирани в минималистичен стил.

Благодарение на разнообразието от опции можете бързо да изберете най-подходящото решение.

​Как са маскирани скритите врати?

Основната тайна на невидимите врати е в правилната им маскировка. За да създадете илюзия, можете да използвате следните инструменти:

 • Боядисване или тапети, за да отговарят на останалата част от стаята.

Вторият вариант е по-пълноценен, например, ако включите тапетна райета.

 • Закрепване на правоъгълни панели.

С този дизайн можете напълно да скриете крилото в стената. За по-голям ефект се могат да се инсталират „рото“ врати и да се отстрани дръжката. Основното, за което трябва да внимавате, е да не се опирате на крилата, вместо на стената.

 • Панел – рамкиране на скритото крило на вратата, последвано от поставяне на картина или фототапет вътре.

В този случай, никой няма да познае за инсталирането на скрита врата в тази зона.

Методът на проектиране се избира, като се вземе под внимание, интериорът, видът на вратата и разбира се, предпочитанията на самия собственик.

​Предимства на скритите врати

 • Малък размер.

Инсталирането на такава конструкция е възможно, дори в малък отвор.

 • Пълна невидимост.

Това е чудесно решение за стаи с множество врати. По правило инсталирането на скрити конструкции е оправдано в банята, кухнята, хола, като вход към съблекалнята и др. Ако крилото не се вписва в интериора, то може да бъде украсено в същия стил като останалите стени.

 • Персонализирани размери и форми.

Предимството на невидимите врати е възможността за монтаж в малки или нестандартни отвори. Днес купувачите имат достъп до голям избор от различни размери. Структурата и формата на скритите врати са много разнообразни.

 • Лекота на декоративните покрития.

Такива платна могат да бъдат украсени в един тон с други стени, което дава възможността да скриете продукта и да го направите невидим на фона на останалата част от повърхността. Опциите за довършителни работи могат да бъдат много различни – боядисване, поставяне на тапети, инсталиране на огледало и т.н. Когато купувате и инсталирате скрита конструкция на вратата, е важно да запомните предимствата на тази опция и тънкостите на последващия монтаж.

Call Now Button