Посока на отваряне на врата

Определяне посоката на отваряне при вратите

Както от дълбока древност, така и в наши дни всяко едно жилище е с отделни помещения и трябва да има врати. Така че независимо дали е входна или интериорна врата, задължително трябва да знаем в каква посока ще се отваря, съобразявайки се да ни е удобно и в същото време безопасно. В случаите, когато вратата е входна задължително трябва да се отваря към изхода от сградата и така ще може да си улесним излизането от помещението в извънредни ситуации.

Като това правило е важно да се спазва винаги при обществени сгради, офиси, болници дори и хотели. В случаите когато е за апартамент, къща, баня, хол, кухня или килер вече може да си избираме посоката на отваряне, спрямо нашето предпочитание и разположение. Като там трябва отварянето да се осъществява от малката към по-голямата част на стая. Особено подходящо е това отваряне за по-малките помещения, както е банята.

Външното отваряне на банята е много по-сигурно, защото ако внезапно ни прилушее и паднем и да затиснем вратата и по този начин няма да има възможност да се отвори. А като е навън отварянето ще стане бързо и лесно, ако се наложи спасяване на човешки живот. Отварянето на вратите на другите помещения трябва да е в посока към по-голямата част в стаята. Като при влизането ни в стаята трябва да се вижда всичко, което е разположено в нея.

Това е важно правило, ако врата е разположена в един от двата ъгъла на стената, а не е в средата. В случаите, когато входът на стаята е в средата на една от стените, тя ще трябва да се отваря в посока на ключа за осветление. Така ще ни е изключително удобно, защото като влизаме ще отворим вратата с едната ръка и ще включим или изключим веднага след това осветлението. Много е важно да има разстояние от разположението на вратите, за да не се допират една в друга.

Посоката на движение на крилата на вратите са само малка част, за която трябва да внимавате при поръчка и монтаж. Запознайте се с още апекти при поставянето на вратите, защото те са съществени и са част от различните етапи при ремонт на жилището.

Call Now Button Обнови бисквитки